BBL opleidingen verdeeld over diverse sectoren

In welke sector ben je op zoek naar een
BBL opleiding?

BBL opleidingen verdeeld over diverse sectoren

Een BBL opleiding is een combinatie van werken en leren

Leerlingen die hebben gekozen voor een BBL opleiding volgen een opleiding die een combinatie is van werken en leren. BBL is de Beroeps Begeleidende Leerweg. De leerlingen volgen een groot deel van hun opleiding op de werkplek. Ze zijn drie of vier dagen in dienst van hun bedrijf. Daarnaast gaan ze 1 of 2 dagen/ dagdelen naar school. Daar volgen ze het theoretische gedeelte van hun opleiding en de op de school gegeven praktijklessen.

De werkplekken bij een erkend leerbedrijf

De leerlingen van een BBL opleiding volgen hun praktijkopleiding bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven zijn bedrijven die een BBL-leerling goed kunnen begeleiden op zijn werkplek, zodat de leerling zich kan ontwikkelen tot een goede vakman/-vrouw. Uiteraard moet het ook een veilige werkplek zijn. Erkende leerbedrijven moeten dus aan bepaalde eisen voldoen. De erkende leerbedrijven hebben om deze erkenning moeten vragen. Die aanvraag voor erkenning begint met het invullen van een vragenlijst op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Vervolgens kan het bedrijf de echte aanvraag indienen. De volgende stap in het aanvraagproces zijn gesprekken van een adviseur praktijkleren van het SBB met het bedrijf. Uiteraard wordt ook de werkplek voor de BBL-leerling beoordeeld. Erkende leerbedrijven zijn te herkennen aan het beeldmerk van SBB.

BBL

(Beroeps Begeleidende Leerweg)
0,- Gemiddelde kosten per schooljaar +
maandelijks een salaris
 • Leren door ervaring op te doen in de praktijk bij erkende leerbedrijven
 • Voornamelijk aanwezig bij een werkgever
 • Recht op een salaris conform CAO (in meeste gevallen veel hoger dan een studiefinanciering)
 • Wel een werkplek nodig voor start van studie
 • Veel contact met ervaren collega’s

BOL

(Beroeps Opleidende Leerweg)
952,- Gemiddelde kosten per schooljaar
 • Leren door veel theorie
 • Voornamelijk aanwezig op school
 • Recht op studiefinanciering en of chipkaart
 • Geen werkplek nodig bij start van de studie
 • Veel contact met klasgenoten en studenten

Het verschil tussen een BBL opleiding en BOL opleiding

Er zijn ook leerlingen die ervoor kiezen om een BOL-opleiding te volgen. BOL is de Beroeps Opleidende Leerweg. Bij deze leerweg werken de leerlingen niet, zoals bij een BBL-opleiding, drie of vier dagen in de praktijk, maar zitten ze het grootste deel van hun opleiding op school. Daar volgen ze theorielessen en krijgen ze huiswerk. Het kennismaken met de praktijk doen BOL-leerlingen middels een vaak onbetaalde korte stage. Een BBL-leerling ontvangt salaris, terwijl een BOL-leerling recht heeft op studiefinanciering en een ov-jaarkaart.

Een BBL-er heeft een praktijkovereenkomst of bpv-overeenkomst

Kies je voor BewustBBL dan hoef je zelf niet op zoek te gaan naar een leerbedrijf. Zaken omtrent overeenkomsten of contracten worden voor jou geregeld. Uiteraard moeten er dan, om zijn BBL-opleiding goed te laten verlopen, een aantal zaken goed worden geregeld. Met betrekking tot de begeleiding van de BBL-leerling moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een praktijkovereenkomst, ook wel een bpv-overeenkomst (beroepspraktijkovereenkomst) genoemd.

De BBL-leerlingen en hun portfolio

BBL-leerlingen moeten doorgaans een portofolio bijhouden. Een portofolio is een overzicht van hun wekelijkse activiteiten, zowel op school als op hun werkplek bij het leerbedrijf. Een goed bijgehouden portofolio is van belang, want het portofolio maakt zichtbaar welke vaardigheden de BBL-leerlingen tijdens hun opleiding hebben toegepast. Portofolio’s van leerlingen bevatten vaak ook foto’s van praktijkopdrachten. De leerlingen kunnen dus zowel aan de school als aan bedrijven laten zien wat ze in de praktijk kunnen maken. Een portofolio kan dus ook van pas komen bij sollicitaties.

Veel gestelde vragen

Ja, al onze bbl opleidingen zijn gratis. Wij geloven dat iedereen met genoeg passie en doorzettingsvermogen een kans moet krijgen om kostenloos de gewenste BBL opleiding te volgen.

Dit varieert per leeftijd en branche. Ga je bijvoorbeeld een Elektrotechniek opleiding volgen dan zijn de lonen anders dan een horeca opleiding.

Dit verschilt per opleiding. Niet iedere opleidingsinstituut in Nederland heeft hetzelfde aanbod. Wij streven ernaar om jou zo dicht mogelijk bij huis in te schrijven zodat je dagelijks niet veel hoeft te reizen.

Een BBL-opleiding heet een van de volgende niveaus: niveau 1, ook wel entreeniveau genoemd, niveau 2, niveau 3 en niveau 4. Het antwoord op de vraag op welk niveau jij een opleiding kunt volgen is afhankelijk van je vooropleiding.

Heb je geen diploma? Dan moet je beginnen met een opleiding op niveau 1.

Met een vmbo-B diploma kun je beginnen op niveau 2.

Met een vmbo K, G of T diploma begin je op niveau 3 of 4.

Met en overgangsbewijs klas 3/4 havo of vwo begin je op niveau 3 of 4.

Met een havo diploma kun je beginnen op niveau 4.

Dit is goed mogelijk! We hebben eerder studenten gehad die een opleiding hebben gevolgd buitenom ons aanbod. Met de juiste passie willen bij investeren in jou.

Dit verschilt per opleiding. Niet iedere opleidingsinstituut in Nederland heeft hetzelfde aanbod. Wij streven ernaar om jou zo dicht mogelijk bij huis in te schrijven zodat je dagelijks niet veel hoeft te reizen.

Om deze reden hebben wij meeloopdagen. We schrijven je nog niet in op een school maar zoeken een erkend leerbedrijf passend bij jouw opleiding. Hier ga je enkele dagen met de professionals meelopen om een stukje praktijk te proeven.

 • Opleidingen Elektrotechniek
 • Opleidingen Installatietechniek
 • Opleidingen Bouw
 • Opleidingen Procestechniek
 • Opleidingen Onderhoudstechniek
 • Opleidingen Metaal
 • Opleidingen Infra
 • Opleidingen Mechatronica

In de toekomst zullen meerdere richtingen worden toegevoegd.

 • In de praktijk werken is prettiger dan naar school gaan
 • De op de wekelijkse schooldag geleerde theorie kan in de praktijk worden gebracht op de werkplek bij het erkende leerbedrijf
 • Het is prettig om te leren door te doen
 • De kosten voor je BBL opleiding worden door ons betaald
 • Voor het werken bij het leerbedrijf ontvang ik een salaris
 • In een portfolio van een leerling van een BBL opleiding staat precies wat hij op school en in de praktijk gedaan heeft. Een portfolio komt goed van pas als hij gaat solliciteren.

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.