BBL opleidingen verdeeld over diverse sectoren

In welke sector ben je op zoek naar een
BBL opleiding?

BBL opleidingen verdeeld over diverse sectoren

Wat is een BBL-opleiding?

Een BBL-opleiding is een opleiding waarbij je werkt en leert tegelijkertijd. Als je een BBL-opleiding volgt ga je werken bij een erkend leerbedrijf, verdien je alvast iedere maand een salaris en ga je af en toe naar school om de theorie te leren.

De werkplekken bij een erkend leerbedrijf

De leerlingen van een BBL opleiding volgen hun praktijkopleiding bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven zijn bedrijven die een BBL-leerling goed kunnen begeleiden op zijn werkplek, zodat de leerling zich kan ontwikkelen tot een goede vakman/-vrouw. Uiteraard moet het ook een veilige werkplek zijn. Erkende leerbedrijven moeten dus aan bepaalde eisen voldoen. De erkende leerbedrijven hebben om deze erkenning moeten vragen. Die aanvraag voor erkenning begint met het invullen van een vragenlijst op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Vervolgens kan het bedrijf de echte aanvraag indienen. De volgende stap in het aanvraagproces zijn gesprekken van een adviseur praktijkleren van het SBB met het bedrijf. Uiteraard wordt ook de werkplek voor de BBL-leerling beoordeeld. Erkende leerbedrijven zijn te herkennen aan het beeldmerk van SBB.

BBL

(Beroeps Begeleidende Leerweg)
0,- Gemiddelde kosten per schooljaar +
maandelijks een salaris
  • Leren door ervaring op te doen in de praktijk bij erkende leerbedrijven
  • Voornamelijk aanwezig bij een werkgever
  • Recht op een salaris conform CAO (in meeste gevallen veel hoger dan een studiefinanciering)
  • Wel een werkplek nodig voor start van studie
  • Veel contact met ervaren collega’s

BOL

(Beroeps Opleidende Leerweg)
952,- Gemiddelde kosten per schooljaar
  • Leren door veel theorie
  • Voornamelijk aanwezig op school
  • Recht op studiefinanciering en of chipkaart
  • Geen werkplek nodig bij start van de studie
  • Veel contact met klasgenoten en studenten

Het verschil tussen een BBL opleiding en BOL opleiding

Er zijn ook leerlingen die ervoor kiezen om een BOL-opleiding te volgen. BOL is de Beroeps Opleidende Leerweg. Bij deze leerweg werken de leerlingen niet, zoals bij een BBL-opleiding, drie of vier dagen in de praktijk, maar zitten ze het grootste deel van hun opleiding op school. Daar volgen ze theorielessen en krijgen ze huiswerk. Het kennismaken met de praktijk doen BOL-leerlingen middels een vaak onbetaalde korte stage. Een BBL-leerling ontvangt salaris, terwijl een BOL-leerling recht heeft op studiefinanciering en een ov-jaarkaart.

Een BBL-er heeft een praktijkovereenkomst of bpv-overeenkomst

Kies je voor BewustBBL dan hoef je zelf niet op zoek te gaan naar een leerbedrijf. Zaken omtrent overeenkomsten of contracten worden voor jou geregeld. Uiteraard moeten er dan, om zijn BBL-opleiding goed te laten verlopen, een aantal zaken goed worden geregeld. Met betrekking tot de begeleiding van de BBL-leerling moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een praktijkovereenkomst, ook wel een bpv-overeenkomst (beroepspraktijkovereenkomst) genoemd.

De BBL-leerlingen en hun portfolio

BBL-leerlingen moeten doorgaans een portofolio bijhouden. Een portofolio is een overzicht van hun wekelijkse activiteiten, zowel op school als op hun werkplek bij het leerbedrijf. Een goed bijgehouden portofolio is van belang, want het portofolio maakt zichtbaar welke vaardigheden de BBL-leerlingen tijdens hun opleiding hebben toegepast. Portofolio’s van leerlingen bevatten vaak ook foto’s van praktijkopdrachten. De leerlingen kunnen dus zowel aan de school als aan bedrijven laten zien wat ze in de praktijk kunnen maken. Een portofolio kan dus ook van pas komen bij sollicitaties.

Veel gestelde vragen

BBL staat voor Beroepsbegeleidende leerweg. Wanneer je een BBL opleiding gaat volgen, ga je werken en leren tegelijkertijd. Je gaat één dag naar school en vier dagen per week werken bij een erkend leerbedrijf. Bij een BOL opleiding ga je vijf dagen naar school en heb je gedurende je opleiding stageperiodes.

Het salaris die je verdient gedurende een BBL opleiding is afhankelijk van de opleiding die je gaat volgen. Iedere opleiding heeft een andere CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst). Daarnaast zijn er erkende leerbedrijven die niet het minimumloon hanteren waardoor je meer verdient.

Een BBL leerling gaat ongeveer 6-8 uur per week naar school voor theoretische lessen. Daarnaast gaat de BBL student minimaal 16 uur per week werken bij een erkend leerbedrijf waar hij de benodigde praktijkkennis op doet.

Als BBL leerling heb je geen recht op studiefinanciering omdat je een salaris krijgt. Het salaris dat je krijgt is hoger dan de studiefinanciering. Daarnaast zijn BBL opleidingen bij BewustBBL volledig kosteloos en betaal je niet voor overige studiekosten.

Er is geen minimumleeftijd om een BBL opleiding te volgen. Wel zijn er toelatingseisen per niveau. Voorbeeld: zonder een VMBO-B of MBO niveau 1 opleiding kan je niet een BBL opleiding volgen op niveau 2. De toelatingseisen per BBL opleiding vind je terug op de desbetreffende opleiding pagina.

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.