Opleidingen Metaal

Bekijk al onze Metaal opleidingen op het MBO

Metaal opleidingen op het MBO

Welke BBL opleiding metaal past het beste bij jou?

Waarom kiezen voor de opleiding Metaal?

Leerlingen die kiezen voor een BBL opleiding metaal of metaalbewerking werken graag met metaal en houden van bouwen. Je leert tijdens de opleiding om te werken aan constructies van aluminium of staal. Wil je meewerken aan bruggen of aan voetbalstadions? Dan is een BBL opleiding metaal of metaalbewerking zeker iets voor jou. Na afronding van de opleiding kun je aan de slag bij allerlei bedrijven die met metaal werken zoals scheepswerven, constructie- of lasbedrijven, machinefabrieken en de transportmiddelenindustrie.

Met de Metaal opleidingen wordt je opgeleid tot specialist metaalbewerking

  • Basislasser of Allround Lasser. Je moet handig zijn en tegen een beetje hitte kunnen als je besluit om de opleiding Basislasser (niveau 2) of Allround Lasser (niveau 3) te gaan volgen. Een lasser maakt of repareert metalen constructie. Die metalen constructies zijn bijvoorbeeld onderdelen van een schipnof van een machine. Als lasser heb je verantwoordelijk werk. Zonder goed laswerk kan bijvoorbeeld een schip zinken. Er moet precies en veilig worden gewerkt. Na afronding van je opleiding tot basislasser of allround lasser kun je onder andere gaan werken bij metaalbewerkingsbedrijven, montageafdelingen van bedrijven en bij scheepswerven.

    Constructiewerker of Allround Constructiewerker. Wil je met moderne CNC-machines van diverse materialen de mooiste dingen maken? Een constructiewerker kan bijvoorbeeld de opdracht krijgen om een schroef voor een schip te maken. Na afronding van de opleiding kun je onder andere gaan werken bij machinefabrieken, toeleveringsbedrijven, bedrijven die zich bezighouden met constructie en de transportmiddelensector.

    Pijpenbewerker of Allround Pijpenbewerker. Wie op zoek is naar een technische opleiding kan kiezen voor een opleiding tot Pijpenbewerker of Allround Pijpenbewerker. Wat moet je doen als pijpbewerker? Leidingen aanleggen in bijvoorbeeld een fabriek of in een schip. Je monteert de leidingen, je zorgt voor de juiste aansluitingen, je doet het onderhoud en je verricht reparaties. Je kunt na afronding van de opleiding onder andere gaan werken bij installatiebedrijven, lasbedrijven, constructiebedrijven en offshorebedrijven.

    Plaatbewerker of Allround Plaatbewerker. Wil je iets maken van stalen platen? Kies dan voor de opleiding Plaatbewerker of Allround plaatbewerker. Wat ga je doen als plaatbewerker? Plaatmetaal (platte platen van metaal) worden door jou gemeten, gesneden, gebogen en verbonden. Je maakt onder andere onderdelen voor bijvoorbeeld machines en kasten. Plaatbewerkers werken doorgaans bij een metaalconstructiebedrijf.

    Verspaner of allround verspaner. Wellicht wil je allerlei onderdelen gaan maken voor bijvoorbeeld voor motoren, machines en apparaten. Met een werktekening als uitgangspunt maak je samen met je collega’s onderdelen van metaal, kunststof of een ander materiaal. Verspaners werken onder andere bij machinefabrieken, draaierijen, mechanische werkplaatsen en werkplaatsen voor reparatie en revisie.

    Gereedschapsmaker. Wil je heel precieze gereedschappen en onderdelen gaan maken? Precieze onderdelen die je bijvoorbeeld vindt in de echoapparatuur in ziekenhuizen en in meetinstrumenten. Dan kun je overwegen om de driejarige BBL-opleiding tot gereedschapsmaker te gaan volgen. Als gereedschapsmaker kun je onder andere gaan werken bij bedrijven die medische instrumenten maken, metaalbedrijven, gereedschapsmakerijen of bij matrijzenmakers.

    Instrumentenmaker. Geconcentreerd en precies werken. Een bijdrage leveren aan verbetering van de kwaliteit van leven of aan het redden van levens. Spreekt dat je aan? Wellicht is de driejarige BBL opleiding tot instrumentenmaker dan iets voor jou.  Gereedschapsmakers zijn creatieve specialisten die durven te experimenteren. Als gereedschapsmaker werk je bij bedrijven die orthopedische artikelen maken, bij fabrikanten van medische apparaten en instrumenten en bij bedrijven die precisie-instrumenten maken.

    Tekenaar Constructeur. Werk je heel precies? Wil je technische tekeningen gaan maken? Dan is de driejarige BBL opleiding Tekenaar Constructeur iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je hoe je met een CAD-tekenpakket het ontwerp voor een product of installatie kunt vertalen in een technische tekening. Na afronding van deze opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken in de metaalindustrie, bij machinefabrieken, bij de transportmiddelenindustrie of bij de automatisering.

    Verspaningstechnoloog. Kun je nauwkeurig en zorgvuldig werken. Passen eigenschappen als geconcentreerd en zelfstandig werken bij jou? Dan kun je overwegen om te kiezen voor de driejarige BBL opleiding Verspaningstechnoloog. Aan de door een verspaningstechnoloog gemaakte producten worden hoge kwaliteitseisen gesteld, want het zijn onderdelen van heel nauwkeurig werkende apparaten en instrumenten. Verspaningstechologen werken bij bedrijven bij instrumentenmakers, bedrijven die een afdeling machinaal verspanen hebben en bij bedrijven die metaalproducten maken.

    Werkvoorbereider Fabricage. Hoe maak je bijvoorbeeld een lift? Welke mensen, machines, materialen en mensen heb je nodig? Vind jij dat je die vragen moet kunnen beantwoorden? Dan kun je overwegen om de driejarige BBL opleiding Werkvoorbereider Fabricage te gaan volgen. Als werkvoorbereider fabricage maak je een planning en bereken je de kosten. Je begeleidt ook de hele productie. Na afronding van deze opleiding kun je gaan werken bij machinefabrieken.

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.