Starten met een BBL opleiding in Corona periode

Het Coronavirus giert over de wereld en laat zijn sporen achter. Bedrijven maken verlies of gaan failliet, mensen verliezen hun baan en de koopkracht daalt enorm. Hoe zit het dan met het vinden van een BBL werkplek? Is de anderhalve meter samenleving in combinatie met praktijkonderwijs mogelijk en wat als er een tweede golf aan komt?  

Hoe vind je een BBL werkplek in Coronatijd? 

Een BBL werkplek vinden is vaak niet heel eenvoudig en de Coronacrisis maakt het er al helemaal niet makkelijker op. Toch is het mogelijk om een BBL werkplek te vinden. Ten eerste is het van wezenlijk belang dat je je goed voorbereid. Dat doe je door een representatieve cv op te stellen.  Daarnaast is het van belang dat je concreet bent over welke opleiding je wilt volgen en wat je ambities zijn. Welk beroep wil je gaan uitoefenen? Voor welke bedrijven zou je willen werken? Waarom wil je voor die bedrijven werken en dat beroep uitoefenen? Hoe zie je je zelf over 10 jaar? Schrijf deze antwoorden voor je zelf op en maak vervolgens een beknopte samenvatting voor jezelf. Deze methode zal je gaan helpen bij het schrijven van een motivatiebrief voor je sollicitatie.  

Schrijf geen algemene sollicitatiebrief voor al je sollicitaties, maar zoek de kansen op. Oriënteer je in de bedrijven door op hun websites te kijken en oude krantenartikelen te lezen. Hier vind je meestal veel nuttige informatie zoals welke uitdagingen de bedrijven kunnen bieden. Focus je voornamelijk op wat het bedrijf belangrijk vindt en zoek uit wat hun visie is. Uiteraard moeten jouw wensen en behoeften hier wel op aansluiten.  Daarnaast is het altijd leuker voor de ontvanger om zijn/haar eigen naam terug te zien in de aanhef. Ga op jacht en zoek namen van contactpersonen waar je je sollicitatie naar wilt richten. Linkedin is een handig hulpmiddel hiervoor.  

Heb je je sollicitatie gestuurd? Ga acquisitie plegen! Acquisitie is een ander woord voor werven. Probeer telefonisch in contact te komen met de ontvanger van je sollicitaties en vraag bijvoorbeeld of je sollicitatie is aangekomen en wanneer ze denken een selectie te maken. Acquisitie plegen kan je natuurlijk ook doen voordat je de sollicitatie verzend. Dan kan je bijvoorbeeld vragen waar de kandidaat aan moet voldoen. Houd er wel rekening mee dat je niet vraagt naar de bekende weg; dus vraag niet iets wat al in de vacaturetekst te vinden is. 

Ik ben aangenomen bij een bedrijf als BBL-leerling. Mag mijn school dit afkeuren in Corona periode? 

Het is van belang dat het bedrijf de maatregelen van het RIVM en de GGD naleeft. Wanneer dit niet gebeurt kan jouw school je werkplek afkeuren. Het is daarom van belang dat je dit vraagt tijdens je sollicitatie, zodat je niet straks met lege handen staat.   

Anderhalve meter samenleving en een BBL-opleiding in Corona tijd 

Tegenwoordig maken we het allemaal mee. We moeten dealen met de anderhalve meter samenleving. Soms is het moeilijk, maar vergeet niet, het is voor onze eigen bestwil. Jouw gezondheid en die van je medemens staat namelijk te allen tijde op nummer 1.  

Vanaf september 2020 gaan naar waarschijnlijkheid alle lessen door op locatie. Wel met de anderhalve meter in acht genomen. Hierbij valt te denken aan kleinere klassen en op andere tijden. Je zult wel zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van je werkplek. Wanneer een school dit niet kan bewerkstelligen zullen online lessen worden gegeven. Het scheelt natuurlijk een hele hoop dat je maar 1 dag in de week in de schoolbanken zit.  

Op het werk is dit een iets ander verhaal. Soms is het natuurlijk niet mogelijk om de anderhalve meter in acht te nemen. Dat heeft puur te maken met de uit te voeren werkzaamheden en of je in fysiek teamverband werkt. Het streven is om zoveel mogelijk afstand te bewaren indien mogelijk. Fysiek contact is in veel gevallen niet noodzakelijk met derden, zoals klanten of toeleveranciers. Hier is anderhalve meter afstand echt een vereiste.  

Op het werk is het daarnaast erg belangrijk dat je naast de anderhalve meter, de richtlijnen van het RIVM en de GGD opvolgt. Was daarom regelmatig je handen, beter te veel dan te weinig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en blijf thuis bij koorts of griepklachten. Heb je een vaste werkplek? Maak deze dan regelmatig schoon. 

Gevolgen van een BBL-opleiding bij een tweede Corona golf

Als je een BBL opleiding volgt heb je een leerovereenkomst en een arbeidsovereenkomst getekend. Door deze overeenkomsten heb je de status van een werknemer.  

Wanneer er sprake is van een tweede golf kan je werkgever jou niet zomaar ontslaan. De enige manier om een arbeidsovereenkomst te ontbinden is door zelf op te zeggen of door ontslag vanuit de werkgever. Bij ontslag vanuit de werkgever zal er altijd een zwaarwegende reden moeten zijn. Let op! Neem nooit zelf ontslag, zorg altijd dat dit met wederzijds goedvinden gebeurt, zodat jouw recht op een uitkering niet in het geding komt. De werkgever kan jou wel vragen om je arbeidsovereenkomst te ontbinden. Neem in dat geval contact op met de desbetreffende vakbond. Ga hier niet mee akkoord! Probeer altijd in gesprek te gaan over andere oplossingen.  

Zit je werkgever in de NOW regeling? Dan kom jij ook in aanmerking voor een vergoeding uit de NOW (Dit bepaalt de werkgever). De enige voorwaarde is wel dat je een arbeidsovereenkomst hebt. Op deze manier kan je toch het salaris ontvangen wanneer er sprake is van een tweede golf.  

Liever op safe spelen? 

Merk je dat het bijna onmogelijk is om een werkplek te vinden? Lukt het je niet alleen? Plan een vrijblijvend intakegesprek aan en upload je cv en motivatie. Wanneer er sprake is van een goede match, gaan wij de mogelijkheden bekijken en wellicht kunnen wij je helpen met het vinden van een betaalde BBL werkplek in Coronatijd. Uiteraard worden alle geldende richtlijnen in acht genomen. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.