Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Er heerst momenteel een enorm tekort aan technisch geschoold personeel, waaronder mechanisch- en elektromonteurs. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er meer dan 118.000 (!) technische- en ICT vacatures open. Dat is een stijging van 35 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Om deze vraag aan te kunnen, zou van de nieuwe studenten 40 procent voor een technische opleiding moeten kiezen.

Van de nieuwe mbo’ers is de instroom die kiest voor techniek 28 procent, op het hbo ligt dit percentage op 23 procent en in het wetenschappelijk onderwijs 34 procent. Het meest zorgwekkende is dat de instroom in het vmbo blijft dalen.

Spanning op de arbeidsmarkt hoger dan ooit

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meet de spanning op de arbeidsmarkt door het aantal werklozen met het aantal openstaande vacatures te vergelijken. Voor het eerst sinds het begin van de meting in 2003 is de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog opgelopen dat er meer openstaande vacatures zijn dan werklozen.

Groot tekort aan technisch geschoold personeel 1
(CBS, 2021)

Voorbeelden van technische opleidingen die wij aanbieden, zijn de opleidingen leerling elektrotechniek en leerling mechatronica. Lijkt het jou wel leuk om één van deze beroepen uit te oefenen maar wil je er eerst wat meer informatie? Dan zit je hier aan het juiste adres! Laten we eens beginnen met wat meer informatie over deze twee veelzijdige beroepen.

Wat doet een elektromonteur?

De functie van een elektromonteur is breed en veelzijdig, de werkzaamheden en werklocaties kunnen met de dag verschillen. Om het even heel kort samen te vatten is de elektromonteur de vakman/vrouw die zich bezighoudt met het installeren, aanpassen en onderhouden van elektriciteit. Voorbeelden van diensten van een elektromonteur zijn verlichtingen aanleggen, een groepenkast plaatsen of aanpassen, krachtstroom aanleggen en elektriciteitsnetwerken aanleggen of uitbreiden.

Er zijn vier verschillende soorten elektromonteurs te onderscheiden:

  1. De elektromonteur die voornamelijk buiten werkt en kabels aanlegt die vanuit een elektriciteitscentrale doorgetrokken worden naar woningen en gebouwen;
  2. De elektromonteur die de installatie en het onderhoud in deze gebouwen verzorgt;
  3. De residentiële elektromonteur; hij/zij zorgt ervoor dat de installaties en het onderhoud omtrent elektro in kleine wooneenheden (appartementen, huizen) wordt uitgevoerd;
  4. De elektromonteur die de installaties omtrent computernetwerken, telefoonleidingen etc. uitvoert.

Wat doet een mechanisch monteur?

Om goed te begrijpen wat een mechanisch monteur doet is het van belang te weten wat er allemaal valt onder ‘mechanisch’. Het antwoord daarop is simpel: alles dat kunstmatig beweegt. Een mechanisch monteur houdt zich bezig met installaties, onderhoud en reparaties van apparatuur en onderdelen. Vaak specialiseert een mechanisch monteur zich in specifieke apparatuur of technieken die binnen verschillende soorten apparatuur toegepast kunnen worden. De werkzaamheden variëren van montage en assemblage tot het opleveren van complete constructies.

Beroepen zoals bovengenoemde zijn cruciaal, vooral in de huidige situatie.

“We kijken te veel naar het hoger onderwijs en te weinig naar het mbo”

De inhoud van vele banen zal drastisch gaan veranderen. Om even een voorbeeld te noemen kunnen we praten over de vervanging van de benzineauto naar de elektrische auto. Het kabinet maakt een enorm budget vrij voor de stimulering van de hybride waterpomp. Een leuke ambitie, maar wie gaat dit realiseren als er geen technisch personeel is? Er wordt veel gepraat over wat we allemaal willen doen en wat we willen bereiken, maar te weinig over hoe we dat dan gaan realiseren. Op deze manier lopen we vast in Nederland.

Joas Santos, lid van de Europese Commissie zegt dat het een probleem is dat in heel Europa speelt. “We kijken met z’n allen te veel naar het hoger onderwijs en te weinig naar het mbo, terwijl we het daar óók van moeten hebben.” We leven in een samenleving waarbij de gedachte ‘hoger is beter’ heel normaal is. Hierdoor is er een onterechte onderwaardering ontstaan voor het mbo.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.