Wat doet een projectleider?

Projectleider: de term spreekt vast tot je verbeelding. Maar wat is dat nou eigenlijk, een projectleider? En welke taken voert hij of zij uit? We vertellen je graag meer over deze veelzijdige functie met tal van verantwoordelijkheden.

Wat is een projectleider?

Een projectleider is letterlijk de leider van een project. Hij of zij is verantwoordelijk voor de succesvolle uitvoering van een project. Vanaf de ontwerpfase tot en met de afronding begeleidt en coördineert hij of zij een project. Een projectleider is geen projectmanager! Een projectmanager is iemand die meerdere projectleiders aanstuurt. Dit zie je in grotere bedrijven of bij hele grote projecten. Dit houdt bijgevolg in dat de projectleider rapporteert aan de projectmanager.

Taken van een projectleider

Aangezien een projectleider verantwoordelijk is voor het succesvol realiseren van projecten, zijn de taken en verantwoordelijkheden soms ook afhankelijk van de aard van het project en de sector waarin het project plaatsvindt. We sommen hier de taken op die in haast elk project en in elke sector van toepassing zijn. Een projectleider is onder meer verantwoordelijk voor:

 • projectplanning;
 • personeelsplanning;
 • het aansturen van het team;
 • financiële planning van het project: voorbereiden van (jaar)budgetten, kostenramingen opmaken;
 • analyseren van afwijkingen op deze budgetten en het adequaat anticiperen hierop;
 • rapportering van de financiële planning aan het management en overleg over de eventuele afwijkingen op de budgetten;
 • organisatie van de werkzaamheden;
 • bewaken en beoordelen van de resultaten van deze werkzaamheden;
 • de verwachtingen bij management en uitvoerders optimaal afstemmen op wat haalbaar en realistisch is;
 • risicomanagement: het inschatten en onder controle hebben van eventuele projectrisico’s, uitvoeren van controles en probleemoplossend handelen;
 • implementatie en rapportering van kwaliteits-, productiviteits- en servicestandaarden;
 • beheren van actielijsten;
 • verbeteringsmogelijkheden vaststellen en implementeren.

Opleiding van een projectleider

Er bestaat geen vakspecifieke studie die opleidt tot projectleider. Toch zijn er tal van studies in Nederland en België die je grondig voorbereiden op een functie als projectleider.

In de praktijk groeit iemand vanuit een coördinerende functie vaak door naar de rol van projectleider. Deze mensen hebben niet altijd een studie gevolgd die hen hierop grondig voorbereidt. Om die doorgroei te verwezenlijken, volgen zij bijvoorbeeld een (kortere) training of cursus in (project)management.

 • Je vindt opleidingen in projectmanagement onder de Nederlandse tak van het projectmanagement-platform IPMA: International Project Management Association. Een andere mogelijkheid is het volgen van de PRINCE2 projectmanagement training.

Projecten kennen meerdere fasen en daarom heb je als projectleider veel verschillende competenties nodig.

 • De belangrijkste hiervan is het nemen van verantwoordelijkheid en leiderschap.
 • Daarnaast moet je kunnen schakelen tussen belangen van verschillende interne- en externe stakeholders.
 • Hiervoor is het belangrijk dat je goed kunt communiceren en beschikt over overtuigingskracht.
 • Je houdt van uitdaging en weet taken goed te delegeren.

Hoeveel verdient een projectleider?

Het loon van een projectleider wordt bepaald door de sector waarin hij tewerkgesteld is en is afhankelijk van de ervaring die hij of zij heeft. Een startend projectleider in de bouw kan echter al op een aardig brutoloon van ongeveer € 2.800 rekenen. Met wat meer ervaring zit je snel aan € 4.000 en kan je doorgroeien naar € 6.000. Als je reeds enkele jaren ervaring aan de dag legt, mag je je als projectleider bouw aan een brutoloon van € 4.000 tot € 6.000 verwachten.

Een baan als projectleider?

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal warm gelopen voor een baan als projectleider? Heb je de juiste skills in huis om een uitmuntende projectleider te zijn? Bekijk dan hier alvast onze vacatures. Meer weten over deze functie of opleiding? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.