Veiligheid in de steigerbouw

Als steigerbouwer heb je een mooie en afwisselde baan, waarbij veiligheid misschien wel de belangrijkste factor is. De aandacht voor veiligheid- en de naleving van de veiligheidsregels zijn bepalend in het aantal ongelukken die voorvallen.

Voor veiligheid in de (steiger)bouw zijn er regels en protocollen zoals het organiseren van toolbox meetings (korte presentatie over een bepaald veiligheidsonderwerp), het behalen van de benodigde VCA– en steigerbouw certificaten, het volgen van een BHV cursus en ga zo maar door. Dit alles om de veiligheidsfactor in de (steiger)bouw te vergroten en om ongelukken te voorkomen. Want een ongeluk is veelal niets meer en niets minder dan menselijk falen! Veiligheid ligt voor 90% bij de mens en voor 10% bij het materiaal. Na het volgen van trainingen en cursussen ben je nog niet klaar. Je zal tijdens je werk toch ook op collega’s, materiaal en de situatie moeten letten. Als steigerbouwer hoor je je aan regels te houden, waardoor je dus verantwoordelijk bent voor jezelf en voor anderen!

Beginnen bij de basis

Als steigerbouwer begin je met de ondergrond, jij ziet erop toe dat de steiger stevig staat en niet snel kan of zal verzakken. Je let op waar je het steigermateriaal neerzet zodra het van de vrachtwagen wordt geladen. Tevens zorg je ervoor dat het gebied waar gelost wordt, wordt afgezet met rood/wit lint en zorg dat het verkeer niet belemmerd wordt.

Als je op hoogte gekomen bent tijdens het bouwen wordt er verwacht dat elke steigerbouwer een valbeveiliging draagt waarmee hij/zij zich kan vastklikken wanneer hij op een steiger staat waarvan de leuning en kantplanken nog ontbreken. Ook met het bouwen van een uitbouw-  of een hangsteiger moet de valbeveiliging altijd gebruikt worden. De opbouwprocedure van een steiger vergt specifieke aandacht en veiligheid.

Valbeveiliging

Een valbeveiliging set bestaat uit een harnasgordel en bijbehorende elastische vallijnen waar een vaste draagplicht code, evenals als een helm, overall, veiligheidsbril, gehoorbescherming en de werkschoenen ook bij horen. Deze middelen worden PBM’s (persoonlijke bescherming middelen) genoemd. Dit alles wordt gebruikt om de veiligheid te waarborgen. De PBM’s dienen regelmatig (dagelijks) geïnspecteerd te worden en zijn aan een jaarlijkse keuring onderhevig. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het dragen van de PBM’s. De werkgever is verplicht je deze PBM’s beschikbaar te stellen.

Regels en protocollen

Onder veiligheid in steigerbouw valt ook het hanteren van de regels en protocollen die nodig zijn om iedereen uiteindelijk veilig op een goedgekeurde steiger te kunnen laten werken. Denk hierbij aan het verankeren volgens een vast patroon en een schoorpatroon volgens tekening. Let tijdens het bouwen vooral op de lichaamstaal van anderen.

Als je dit werk lange tijd doet, kan de sleur er langzaam in sluipen en kan men roekeloos en/of minder scherp zijn, wat het risico op ongevallen verhoogt. Let gedurende je werkdag op (onveilige) situaties die ontstaan zijn of op mensen die onverantwoord werken. Maak hier melding van, zodat ongevallen voorkomen en aangepakt kunnen worden. Want een veilige werkplek begint bij JEZELF!

Geschreven door: George Voornhout

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.