Wat is een VCA Certificaat? Informatie over VCA

Er zijn een aantal zaken aan te wijzen waar in de praktijk veiligheid mee wordt getoetst. Het bekende VCA certificaat is een dergelijk middel. Een in basis ontworpen checklist is in de tijd uitgegroeid tot een nationaal erkend certificaat die aantoont dat je van de basis zaken betreffende veiligheid op de hoogte bent en dat je je kan redden in een noodsituatie op de bouwlocatie. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het zorgt ervoor dat zowel werknemers als werkgevers bewust zijn van de gevaren op de bouwlocatie. Daarnaast geeft het een indicatie af dat zowel het bedrijf als de medewerker aan de veiligheidseisen voldoen en op de hoogte zijn  van de regelgeving.

Wat is een VCA Certificaat?

Een VCA certificaat en de opleiding die hierbij hoort is belangrijk omdat aangetoond is dat er veel bedrijfsongevallen mee voorkomen zijn. Een dergelijk ongeval kost veel en kan lichamelijk letsel met zich meebrengen, zelfs blijvend. Het veiligheidsbewustzijn wordt vergroot en de kans dat je betrokken raakt bij een bedrijfsongeluk wordt verkleind.

Soorten VCA certificaten

Er zijn meerdere soorten certificaten en zijn vaak in combinatie met je werkzaamheden te volgen.  Maar welke opleiding en certificaat is voor jou voldoende?

VCA Basis

Ben je een werknemer die geen ZZP’er of leidinggevende is, heb je hoogstwaarschijnlijk voldoende aan de VCA Basis. Je weet voldoende om veilig, gezond en milieuvriendelijk aan het werk te gaan. Na het behalen van het VCA examen is dit 10 jaar geldig en staat ook als zodanig genoteerd in de VCA database. Wanneer je nog niet een VCA Basis certificaat hebt, kan je dit bij ons aanvragen. Wij helpen je met het nodige studiemateriaal en plannen een examen in. Desgewenst kan je enkele uren klassikaal les volgen.

VCA VOL

Ben je ZZP’er of leidinggevende aan een groep mensen, is het in de meeste gevallen wenselijk je VCA Basis om te zetten in een VCA VOL. Dit houdt in dat je een uitgebreid boek met leerstof krijgt en dat je een nieuw examen moet afleggen met meer vragen die moeilijker zijn en wat meer op de toepassing inspelen. Ook dit kunnen wij verzorgen met onze partners.

VCU VIL

Wanneer je medewerker bent bij een uitzendorganisatie is het ook aan te raden een VCA certificaat te halen. Je hebt de basiskennis van de veiligheid, gezondheid en milieu op de bouwlocatie en kunt deze kennis vervolgens toepassen in het belang van de uitzendkrachten. Ook de opdrachtgevers kunnen met jou van gedachten wisselen betreffende wet- en regelgeving in combinatie met de taken en verantwoordelijkheden van het ingeleende personeel. De accountmanagers van BewustBBL die raakvlakken hebben met technisch personeel, zijn in het bezit van het VCU-VIL certificaat.

Persoonlijke beschermingsmiddelen; PBM’s

Veiligheid in zijn algemeenheid is natuurlijk overal van op toepassing. Wanneer je veiligheid en werk combineert zien we dat vooral in de technische beroepen we met VCA te maken hebben. Overal waar machines en gereedschappen aanwezig zijn, op hoogte wordt gewerkt, met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt of in de transportwereld klein of groot komen we het tegen.

Welke PBM’s stellen wij ter beschikking?

Een veilige werkomgeving begint met het bestrijden van de bron van de risico’s. Wanneer de risico’s in mindere mate blijven bestaan is het uitreiken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) een vervolgstap. Dit zijn middelen om je kwetsbare- en vitale lichaamsdelen te beschermen tegen invloeden die je op de locatie mee kunt maken. Wij geven iedereen de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen gratis te leen. Wanneer je nu werkkleding nodig hebt, een helm, bril, adembescherming of valbeveiliging, je krijgt het van ons. Ook denken we graag mee voor op maat gemaakte beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan een veiligheidsbril op sterkte of opgemeten gehoorbescherming.

PBM’s een must voor iedereen

Volgens de Arbowet is het vastgesteld dat de werkgever zorg moet dragen voor een veilige en gezonde werkplek. Of dit nu tijdens een BBL opleiding is in de klaslokaal, of wanneer je bij een erkend leerbedrijf aan het werk bent. Uiteraard heeft het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen een menselijke en economische grondslag. Er vinden ieder jaar nog te veel bedrijfsongevallen plaats met schade en letsel als gevolg. De verstrekte PBM’s kunnen de gevolgen beperken en tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid voorkomen. Het is naast de nodige investering ook een besparing wanneer de productiviteit van de werknemer hierdoor gelijk blijft en er minder kosten door ziekte of uitval komen. Ook van de medewerker wordt zelf het een en ander verwacht met betrekking tot de persoonlijke beschermingsmiddelen. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het daadwerkelijk gebruik van de verstrekte middelen. Er wordt van de collega’s een positieve houding verwacht dat je elkaar er ook op aanspreekt op het niet dragen van bijvoorbeeld een helm wanneer dit verplicht is. Daarbij moet je deelnemen aan de voorlichtingen die je werkgever houdt met betrekking tot het gebruik of onderhoud van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Wees op tijd met nieuwe PBM’s aanvragen. Op sommige specifieke merken zit een levertijd en zijn niet in de winkels op voorraad.

VCA examen tips

Wanneer je een VCA certificaat wil behalen dien je naast het lesboek aandachtig door te nemen, ook je gezonde verstand te gebruiken. Bij iedere vraag dien je de situatie voor te stellen en het meest logische en complete antwoord te kiezen van de eventuele keuzeopties. Er zijn ook veel VCA proefexamens te vinden op internet die het mogelijk maakt naast je eigen investering van leren/lezen en logisch nadenken, je kennis te toetsen alvorens je een examen gaat boeken. Een los examen kost tussen de €70,- en €100 euro en wordt vaak in combinatie met een studiecontract aangeboden door BewustBBL. Veiligheid op de bouwlocatie doen we bewust samen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.