Een stukadoor opleiding – alles wat je moet weten

Wij schatten de kans vrij groot in dat je op zoek bent naar een stukadoor opleiding, er is immers een reden dat je bij ons op de site terecht bent gekomen. We zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op de opleiding tot stukadoor. Aangezien het wel van belang is dat je weet wat de opleiding en de baan als stukadoor inhoudt is het handig om hier wat dieper op in te gaan. In dit artikel hebben we voor jou alles op een rijtje gezet wat je moet weten over de stukadoor opleiding. Middels deze informatie wordt het maken van een afweging of jij als stukadoor aan de slag wilt gaan net even wat eenvoudiger dan voorheen.

Wat doet en stukadoor eigenlijk?

Voordat we ingaan op de stukadoor opleiding is het handig om eerst eens te kijken naar wat een stukadoor precies doet. Aan de hand van deze informatie is het mogelijk om te zien of een opleiding tot stukadoor wel iets is wat aansluit bij wat je zoekt. Wat doet een stukadoor eigenlijk? Stukadoors brengen gipsplaten, verlaagde plafonds, brandwerende systemen, akoestische tegels en samengestelde wandbekledingen aan op gebouwen en brengen decoratieve en beschermende bekledingen van gips, cement en soortgelijke materialen aan op het interieur en het exterieur van constructies. Het komt er in principe op neer dat een stukadoor een bepaalde ruimte afwerkt. Enkele van de meest voorkomende werkzaamheden voor een stukadoor zijn onder andere:

  • het bepalen van de indeling van gipsplaten en het aanbrengen van isolatie en dampschermen;
  • het meten, markeren en snijden van gipskartonplaten, het optillen en positioneren van panelen en het vastzetten ervan op wanden, plafonds en regelwerk;
  • het voorbereiden van de hoekkralen en het op zijn plaats houden ervan;
  • het bevestigen van voor gegoten kroonlijsten, paneellijsten, plafondcenters en ander gipsverband;
  • het afdekken van voegen en nagelgaten met nat pleisterwerk en afdichtmiddelen, en het gladstrijken ervan met natte borstels en schuurpapier;
  • het mengen en aanbrengen van pleister-, cement- en pleisterlagen op structuren met behulp van troffels;
  • het egaliseren en gladstrijken van de lagen tot een gelijkmatige dikte;
  • het aanbrengen en afwerken van akoestisch en brandwerende materialen.

Als stukadoor kun je op verschillende soorten plekken aan de slag. Vaak zal je worden ingeschakeld voor het afwerken van ruimtes bij mensen in huis, echter is het ook mogelijk dat je wordt ingeschakeld voor het afwerken van grootschalige kantoorpanden. De verscheidenheid aan taken brengt met zich mee dat een baan als stukadoor er veelzijdig is. Deze veelzijdigheid maakt het tot een baan die over genoeg afwisseling beschikt. 

Stukadoor opleiding – welke soorten opleidingen zijn er?

Mocht de bovenstaande informatie je aanspreken dan zou een baan als stukadoor zomaar iets voor jou kunnen zijn. Voordat je aan de slag kunt als stukadoor zal je eerst een opleiding tot stukadoor moeten volgen. Dit spreekt voor zich, je moet immers eerst leren hoe je aan de slag moet gaan. Er zijn verschillende opleidingen voor stukadoor die we kunnen onderscheiden. Om het net even wat makkelijker voor je te maken hebben we hieronder de bekendste soorten BBL stukadoor opleidingen voor je op een rijtje gezet:

  • BBL Stukadoor – Dit is de standaard stukadoor opleiding. Deze opleiding neemt 2 jaar in beslag en leert je alles wat je moet weten om als stukadoor aan de slag te gaan. De stukadoor opleiding is aan te merken als een duale opleiding. Je bent dus voor een korte tijd op school en de rest van de tijd werk je in de praktijk. Hierdoor leer je het meeste over de werkzaamheden die je als stukadoor dient te verrichten.
  • Medewerker Stukadoren – Deze opleiding lijkt sterk op de bovenstaande opleiding. Echter zitten er een paar verschillen in. Bij deze opleiding tot stukadoor zal je namelijk worden opgeleid om ook als leidinggevende aan de slag te kunnen. De basis is precies hetzelfde tussen de opleidingen. Deze stukadoor opleiding is alleen iets specifieker en uitgebreider.

Hier op de site kun je overigens nog veel meer informatie terugvinden met betrekking tot de BBL stukadoor opleidingen. Door deze informatie zelf even goed door te nemen zal je niet meer voor verrassingen komen te staan. Zo weet je alles wat je moet weten over de inhoud van de opleiding die je op het oog hebt. Als je bepaalde vragen hebt over de BBL opleidingen die je bij ons op de site kunt vinden dan raden wij je zeker aan om even contact met ons op te nemen. Een van onze specialisten zal je vervolgens zo snel mogelijk verder kunnen helpen, zo hoef je niet meer met eventuele vragen rond te lopen.

Wat leer je tijdens de stukadoor opleiding?

Kies je voor een opleiding tot stukadoor dan is het wel handig om te weten wat je precies zal leren tijdens de opleiding. Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten om zowel zelfstandig als in teamverband aan de slag te gaan met het stucen van bepaalde ruimtes. Dit houdt in dat je leert hoe je opdrachten moet delegeren en waar je op moet letten als je alleen aan de slag gaat. Uiteraard leer je ook alles wat je moet weten over de verschillende materialen. Denk hier bijvoorbeeld aan gips, pleisterwerk en specie. Je leert wat de onderlinge verschillen zijn en waar je wel materiaal het beste voor kunt gebruiken.

Naast kennis over de materialen zal je opgeleid worden om de vaardigheden voor het gebruik van de gereedschappen onder de knie te krijgen. Door verschillende technieken te leren zal je in staat zijn om zelf te kunnen stucen. Als je de opleiding hebt afgerond weet je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan als stukadoor. Mocht je dus bijvoorbeeld ambitie hebben om voor jezelf te werken dan is dit altijd mogelijk. De kennis die je tijdens de opleiding tot stukadoor hebt opgedaan zal je voor altijd bijblijven.

Wat moet je kunnen voor een opleiding tot stukadoor?

Wil je een stukadoor opleiding volgen dan moet je wel aan de toelatingseisen voldoen. Voor de standaard stukadoor opleiding moet je beschikken over een entreeopleiding, een diploma VMBO basisberoepsgerichte leerweg of een diploma Entree Bouw en Infra. Zolang je een van deze bewijzen in handen hebt kan je aan de slag met de opleiding tot stukadoor. Na afloop van de opleiding is het mogelijk om door te stromen naar een opleiding op niveau 3. Echter is het ook mogelijk om gelijk de arbeidsmarkt te betreden als je dit liever hebt.

Wat verdient een stukadoor? Salaris van een stukadoor

Het is nooit verkeerd om na te denken over je salaris en toekomstperspectief als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Laten we eens beginnen met het salaris van een stukadoor. Wat verdient een stukadoor gemiddeld per maand? Het is altijd lastig om een gemiddelde te geven. Dit komt voornamelijk door het feit dat er talloze factoren van belang zijn. Als je bijvoorbeeld een eigen zaak hebt zal je meer verdienen dan wanneer je in loondienst bent. Daar komt bij dat ook je ervaring van invloed is op het uiteindelijke salaris wat je zal ontvangen. Over het algemeen ligt het maandsalaris van een stukadoor tussen de €2000 en €2800 bruto per maand. Hou er dus alleen rekening mee dat dit een gemiddelde is, het kan altijd oplopen.

Als we kijken naar het toekomstperspectief dan zien we dat stukadoor nog altijd een populair vakgebied is. Dit brengt met zich mee dat het relatief eenvoudig is om een baan te vinden als je net je opleiding hebt afgerond. Doordat je snel aan de slag kan zal je een prima carrière kunnen opbouwen. We zien dat er op dit moment een groot tekort is aan vakmensen, hier liggen dus echt veel kansen. Doordat er veel vraag is zal de kans groot zijn dat de salarissen in de toekomst zullen stijgen, al is dit nooit met zekerheid te zeggen. Door de goede toekomstperspectieven zal ook jij binnen no time uitkomen bij een bedrijf wat aansluit bij wat je zoekt.

Kies jij voor de stukadoor opleidingen? Ben je op zoek naar een uitdaging dan is het volgen van een stukadoor opleiding een ontzettend goede keuze om te maken. We hopen dat je door de informatie uit dit artikel een goed beeld hebt gekregen bij een carrière als stukadoor en over de opleiding zelf. Hier op de site kun je nog veel meer informatie vinden over de opleiding tot stukadoor. We raden je zeker aan om dit even goed door te nemen. Meer informatie? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.