Hoe maak je een CV en wat moet er allemaal in?

‘’Wat is een cv?’’ en ‘’hoe maak je een goed cv?’’ Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Het opstellen van een cv is noodzakelijk als je wilt solliciteren. Vooral als je ervoor wilt zorgen, dat jij wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Als het aankomt op het maken van een cv zijn er meerdere zaken waar je goed op moet letten. Ben je benieuwd hoe je een cv kunt maken en waar je allemaal op moet letten? Lees dan snel verder, wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet!

Wat is een CV – het curriculum vitae

Het curriculum vitae is gedetailleerde samenvatting van je ervaring, achtergrond en vaardigheden. Een cv bevat informatie zoals opleiding, werkervaring, prestaties, prijzen, studiebeurzen of subsidies die je hebt verdiend, cursuswerk, onderzoeksprojecten en publicaties van je werk. Bij het solliciteren naar een nieuwe baan zal de werkgever altijd om een recent cv vragen. Het is dus een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Dit is natuurlijk niet zo raar, voor de werkgever is dit namelijk de makkelijkste manier om jouw opleiding, vaardigheden en werkervaring  in één overzicht te kunnen bekijken.

Wat moet er in een cv?

Je weet nu wat een cv is en waar deze voor dient. Maar welke informatie is onmisbaar op jouw cv? Een cv moet je naam, contactgegevens, opleidingen, vaardigheden en ervaring bevatten. Een cv is naar eigen voorkeur in te delen. Hierbij valt te denken aanonderzoeks- en onderwijservaring, publicaties, presentaties en andere informatie die relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Je kunt ook een persoonlijke verklaring opnemen, zodat je cv te laat opvallen. Begin met het maken van een opsomming met al je achtergrondinformatie en organiseer deze vervolgens in categorieën. Zorg ervoor dat je data opneemt in alle publicaties die je opnoemt.

Hoe maak je een CV en wat moet er allemaal in? 1
Voorbeeld CV

Hoe maak je een CV – stappenplan

Je hebt waarschijnlijk al door dat een cv opstellen niet iets is dat in 5 minuten gedaan wordt. Het is tijd om te kijken naar de stappen die je moet doorlopen om zelf een cv op te stellen. Om je wat beter op weg te helpen hebben we de stappen hieronder voor je op een rijtje gezet. Door deze stappen te volgen is het maken van een eigen cv een stuk minder lastig:

  1. Vermeld je contactgegevens. Dit omvat je volledige naam, telefoonnummer en e-mailadres. Het opnemen van je fysieke adres is optioneel. Het is van belang dat je dat natuurlijk nog wel klopt. Het zou namelijk zonde zijn als je de baan van je leven mist doordat je een oud telefoonnummer hebt ingevuld. Loop het dus altijd even goed na bij het opstellen om problemen te voorkomen.
  2. Vermeld je academische geschiedenis in omgekeerde volgorde – Dit kan je post-doctorale programma’s, graduate school, universiteit en middelbare school omvatten. Vermeld alleen je meest recente twee onderwijservaringen. De reden hiervoor is dat het anders een te lange lijst wordt met dingen op je cv. Dit kan ervoor zorgen dat je een onoverzichtelijk document opstelt, hier zit je niet op te wachten.
  3. Vermeld je professionele ervaring – Vermeld het bedrijf of de organisatie, de functietitel en de data waarop je in dienst bent geweest, te beginnen met je meest recente baan. Vermeld je taken, opgedane ervaring en prestaties. Gebruik nummers om je impact te meten wanneer dat mogelijk is. Hiermee bedoelen we dat je aan kunt geven hoeveel uur je hebt gewerkt, hoeveel mensen je mogelijk hebt aangestuurd en hoe lang je er hebt gewerkt. Dit maakt het makkelijker voor het bedrijf om te zien wat je in al die tijd hebt uitgespookt.
  4. Vermeld relevante vaardigheden en kwalificaties. Dit kan in een aparte sectie over vaardigheden. Lees de functiebeschrijving om de belangrijkste vaardigheden te benadrukken waar werkgevers naar op zoek zijn. Dit kunnen zowel hard als soft skills zijn die je de beste kandidaat voor de baan maken. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan een functie als leidinggevende bij een ander bedrijf. Ben je voor een lange tijd manager geweest dan kun je leidinggeven opgeven bij de kwalificaties om het extra te benadrukken.
  5. Maak een lijst met onderscheidingen – Gebruik deze sectie om je prestaties in het veld met betrekking tot je sollicitatie te schetsen. Dit kan natuurlijk alleen als je bepaalde onderscheidingen hebt weten te behalen in dat specifieke veld. Begin met de naam van de award, gevolgd door het jaar waarin de award is uitgereikt, de organisatie die de award heeft uitgereikt en details over de award, zoals hoe vaak de award wordt uitgereikt, hoeveel mensen hem ontvangen, enz. Door volledig te zijn laat je zien hoe bijzonder het eigenlijk is dat je hebt gewonnen. Een scriptiewedstrijd met 10.000 deelnemers is nu eenmaal specialer dan een wedstrijd met maar 10 deelnemers.
  6. Voeg relevante publicaties en presentaties toe – Voeg relevante citaten toe van presentaties, papers, studies, boeken of andere publicaties die belangrijk zijn voor je professionele carrière. Vermeld bij publicaties de auteurs, de datum van publicatie, de samenvatting, het volume, de pagina en het zoek-nummer. Voor presentaties kan je de titel, datum en locatie van de presentatie vermelden. Deze stap is natuurlijk ook weer alleen voor de mensen die dit al op hun naam hebben staan.

Door deze stappen te volgen is het maken van en CV echt niet meer zo lastig als je zou denken. Belangrijk is wel om alle stappen echt te doorlopen, indien je iets vergeet dan kan je dit namelijk duur komen te staan. De tijd nemen om alles even goed te doorlopen is dan ook echt noodzakelijk als je fouten wilt voorkomen.

Hoe maak ik een cv – de beste tips op een rijtje

We hebben als afsluiter nog een paar handige tips voor je op een rijtje gezet als je zelf een CV wilt opstellen wat echt beter is dan die van de andere mensen. Hoe maak ik een CV succesvol? Door deze tips altijd in het achterhoofd te houden:

  • Spreek altijd de waarheid – dit lijkt misschien een open deur, maar er zijn nog altijd mensen die liegen op hun CV. Dit is echt niet verstandig nu dit altijd wel aan het licht zal komen. Heb je ergens niet gewerkt dan kun je hier ook niets over zeggen. Hetzelfde geldt voor je cijferlijst. Een sollicitant die liegt op zijn of haar CV zal nagenoeg nooit worden aangenomen.
  • Hou het relevant – hoe leuk je het ook vindt om de hond van de buren uit te laten, het is niet verstandig om dit op je CV te zetten. Het zou je verbazen wat sommige mensen opgeven bij het invullen van een CV. Belangrijk is om het altijd relevant te houden voor de functie die je op het oog hebt. Door het relevant te houden maak je echt veel meer kans. Een bijbaantje van een week als aspergeteler is dus niet verstandig om op te nemen op je CV.
  • Vermeld je talen – een andere tip is om aan te geven welke talen je spreekt. Dit in een internationale wereld als die van ons echt noodzakelijk. Mocht je dus bijvoorbeeld een beetje Frans spreken dan kan je dit prima vermelden op je CV. Doe dit wel alleen voor de talen die je ook daadwerkelijk echt beheerst, anders heb je er nog niet veel aan.
  • Controleer op spelfouten – spelfouten in je CV is echt een no go. Dit is de reden dat je altijd even jouw CV zou moeten controleren op spelfouten voordat je het zomaar de deur uit doet. Mocht je zelf niet zo goed zijn in taal dan kan je altijd vragen of iemand anders er even goed overheen kan lezen om de fouten eruit te halen.

Als het goed is weet je nu al een stuk beter wat een CV is en wat er allemaal op moet komen. Door de tips en tricks uit dit artikel bij de hand te houden zal ook jij in staat zijn om je CV op de juiste manier op te stellen. Of dit nu is voor het vinden van een stageplek voor je BBL opleiding of gaat solliciteren voor een nieuwe baan. Het opstellen van een goede CV Is echt noodzakelijk als je zoveel mogelijk kans wilt maken op die baan waar je al die tijd al van droomt, onderschat het dus niet!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.