Wat doet een loodgieter? | Opleiding Installatietechniek

Een veel gestelde vraag is: wat doet een loodgieter nu precies? Studenten die interesse hebben in een installatietechniek BBL-opleiding om loodgieter te worden, stellen deze vraag vaak. Om deze reden hebben we besloten om een kijkje te nemen naar onze loodgieters. Deze kunnen in opleiding of al afgestudeerd zijn.

De functieomschrijving van een loodgieter

Het loodgieters vak is zeer breed en hou je je als loodgieter bezig met verschillende taken. Kort samengevat bestaat het werk van een loodgieter uit het repareren en aan -en verleggen van leidingen. Daarnaast behoort het oplossen en onderhouden hiervan ook tot de werkzaamheden van een loodgieter. De werkzaamheden kunnen worden onderverdeeld in reparatie-, onderhouds-, en installatiewerkzaamheden.

Reparatie loodgieters

Je hebt het thuis vast wel een keer meegemaakt. Een lekkage, een wc die niet meer doorspoelt of badkamer leidingen die verstopt zitten. Dit zijn allemaal kleine punten waarvoor loodgieters ingeschakeld kunnen worden. Zij kijken naar waar de knelpunten liggen en lossen deze op. Oude en versleten onderdelen worden vervangen zodat problemen niet snel aan het licht komen.

Installatie loodgieters

Installatie loodgieters voeren vaak klussen uit bij nieuwbouw, aan- of verbouw of bij bestaande woningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het leggen van nieuwe leidingen wanneer je thuis de badkamer gaat verbouwen. Of op een nieuwbouwproject waar alle leidingen nog op maat gemaakt moeten worden. De loodgieter zelf is verantwoordelijk voor het op maat maken van de leidingen met behulp van verschillende gereedschappen en technieken.

Onderhoud loodgieters

Wanneer er installatie klussen zijn uitgevoerd, denk bijvoorbeeld aan een nieuwe cv, dan moeten deze een paar keer per jaar onderhouden worden. Dit mede doordat onderdelen versleten raken en daardoor storingen veroorzaken. Beter storingen voorkomen dan problemen verhelpen. Naast cv-ketels zijn afvoerleidingen een groot knelpunt bij mensen thuis. Er komt hier restafval in terecht en deze wordt niet door water meegevoerd. Resultaat: verstoppingen en stank die naar boven komt. Als loodgieter ben jij de specialist die op een correcte wijze de afvoer doorspuit.

Wat doet een loodgieter nu precies?

Zoals hierboven staat, zijn er drie verschillende soorten loodgieters. In principe moet je als gediplomeerde loodgieter de volgende taken zelfstandig kunnen uitvoeren:

  • Het bestuderen van werktekeningen, voorschriften, productinformatie en kan op basis hiervan desbetreffende werkzaamheden uitvoeren met de juiste gereedschappen en materialen.
  • Het bepalen van de positie van (leiding)installaties, verbindingsonderdelen en overige onderdelen.
  • (Pijp)leidingen kunnen meten, snijden, buigen en verbinden op maat en in de juiste hoek installeren/ monteren met behulp van (elektrische) apparaten.
  • Onderhouden en repareren van installaties.
  • Controleren op mogelijke toekomstige lekkages en het corrigeren van gemaakte fouten.
  • Documenteren van werkzaamheden door middel van werkrapportages.

Werkzaamheden van een loodgieter

Zoals in een voorgaand paragraaf vermeld werd, hebben loodgieters verschillende werkzaamheden. Hieronder lichten we de meest voorkomende werkzaamheden toe van loodgieters.

Lekkage- en vochtbestrijding

Iets wat je niet graag wil meemaken thuis. Vlekken op je muren, plafond of grote plassen water onder je vloer. Regelmatig worden er loodgieters ingehuurd die gespecialiseerd zijn om lekkages te voorkomen/ verhelpen. Het is vaak lastig om de plek te vinden waar de lekkage is en om op te lossen zonder veel schade aan te richten. Een ander belangrijk punt is vochtbestrijding. Veel vocht kan ook veel schade aanrichten aan je woning/ pand en kan het uiteindelijk leiden tot een lekkage.

Aanleggen, onderhouden en vervangen van leidingen

Enig idee hoeveel leidingen er staan in jouw woning? Een exact getal kan ik je niet geven maar ik weet dat het er veel zijn. Om onder andere lekkages te voorkomen, is het onderhouden van deze leidingen enorm van belang. Want als ze gaan lekken dan kun je rekenen om veel waterschade thuis. Dit komt doordat de leidingen achter muren langslopen en een lekkage pas gespot wordt als het te laat is.

Verstoppen van riolering

Naast lekkages zijn er ook verstoppingen. Het water dat niet meer wegloopt in de wc, wasbak of douch. Als loodgieter weet jij hoe je met de juiste middelen en technieken deze verstoppingen kunt verhelpen in woningen. In het algemeen kunnen particulieren ‘kleine’ verstoppingen wel zelf verhelpen, maar beschik jij als loodgieter over speciaal gereedschap waardoor dit nog eenvoudiger op te lossen is.

Uitvoeren en onderhouden van installaties

Loodgieters krijgen vaak de klus om installaties zoals cv-ketels, sanitair, verwarmings- en koelsystemen, geisers, watertanks en toiletten te installeren. Ook onderhoud van deze installaties is belangrijk. Niet iedereen weet hoe een CV ketel ontlucht moet worden.

Welke BBL-opleiding heb ik nodig om loodgieter te worden?

Wil je de opleiding volgen tot loodgieter? In dit artikel hebben we uitgebreid beschreven welke opleiding je nodig hebt om loodgieter te worden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.