Wat doet een timmerman? Over de opleiding timmerman.

De opleiding timmerman is breder dan je zou denken. Het is niet alleen maar hamers en spijkers. Te denken valt aan zagen, schroeven, schuren, boren, schaven, inkepen, frezen, uitlezen van bouwtekeningen, uitzetten van bouwwerken, omgaan met diverse soorten apparatuur, profielen stellen voor metselaars en nog veel meer. Tijdens de opleiding timmerman ga je dit allemaal leren. Een goede allround timmerman is onmisbaar op de bouw.

Wat doet een timmerman (algemeen).

Wil je de opleiding timmerman gaan volgen? Dan moet je een persoon zijn die graag met de handen werkt en goed nadenkt over bepaalde dingen. Je werkt netjes, nauwkeuring en meet alles op de millimeter nauwkeurig op voor pure perfectie. Je weet welk gereedschap je nodig hebt en welk materiaal je nodig hebt voor welk doel. Uiteraard ben jij ook iemand die zichzelf wel kan redden. Voor een klusje in huis huur je dan ook niemand in, dit los je uiteraard zelf op.

Voorbereiding is het halve werk…

Een timmerman doet meer dan alleen timmeren. Hij of zij moet veel meer in huis hebben. Voordat een timmerman gaat beginnen aan het uiteindelijke timmerwerk, moeten diverse werkzaamheden uitgevoerd worden. Denk hierbij aan het uitzetten van een bouwwerk. Of het meten, inspecteren en controleren, zodat hij er zeker van is dat dat wat hij maakt zal passen in de bestaande constructie. Daarnaast is het handig als hij enige kennis heeft van wiskunde, zodat hij de benodigde berekeningen kan maken. Op de bouw heeft de timmerman een grote verantwoordelijkheid. Het is totaal anders dan een houten tafel in elkaar schroeven. Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben.

Waarom timmeren?

Als aanstomend timmerman hoef je niet over werk te klagen. Er is overal wel een klus te klaren. Of dit nu op werk is, bij familie is of voor vrienden. Iemand met gouden handen die is overal welkom. Jij hoeft niet naar de IKEA te gaan, want jij bent degene die maatwerk kunt leveren. Wat jij in je hoofd hebt, dat kunnen je handen maken. Hieronder de voordelen van een timmerman:

  • Je werkt bijna nooit op dezelfde plek. Timmermannen reizen het hele land door voor verschillende klussen en projecten en hebben te maken met verschillende mensen en werkgevers. Ben je op locatie, dan zit je nooit stil. Je bent continu in beweging om dan gereedschappen te pakken, materialen op te halen, boven een klusje, beneden een klusje, even op de steiger en ga zo maar door. De dag gaat zo voorbij, want… Time flies when you’re having fun!
  • Fit & sterk. Als timmerman ben je de hele dag bezig met tillen, sjouwen, zagen, klimmen, lopen en nog veel meer. Het resultaat? Verbranding van calorieën en trainen van spieren. Die beachbody zit wel goed dit vanaf nu!
  • Beheers je de handigheid, dan hoef je je geen zorgen te maken over een baan. Timmermannen zijn op het moment zeer gewild en men verwacht dat dit percentage de komende tijd niet zal zakken.

Projecten waar een timmerman aan gaat werken.

Ga je werken en leren als timmerman, dan zal je meerdere dagen aan het werk moeten bij een erkend leerbedrijf. Deze bedrijven zijn vaak gespecialiseerd en zijn uiterst goed in wat ze doen. Deze bedrijven zijn voornamelijk te onderscheiden in drie verschillende categorieën, namelijk: nieuwbouw, restauratie en meubelmakelarij.

De opleiding timmerman.

De opleiding timmerman is te volgen op 3 verschillende niveaus. Opleiding timmerman niveau 2, opleiding allround timmerman niveau 3 en opleiding specialist restauratie timmerwerk niveau 4. Check ze hier. Afhankelijk van jouw voorgaande ervaringen/diploma’s ga je starten met een desbetreffende opleiding. Gedurende de opleiding staat leren door te doen centraal. Je gaat 3 á 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf waar een gediplomeerde timmerman je alles aan gaat leren. Daarnaast ga je 1 á 2 dagdelen naar een school bij jou in de buurt om de theorie te leren. Heb je al een diploma en wil je aan de slag als timmerman? Bekijk hier de timmerman vacatures!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.