Ben je geïnteresseerd om te werken en leren in de bouw maar weet je nog niet wat je wil gaan doen? In dit artikel lichten we toe wat de sector bouw in houd en wat je kunt gaan worden. De bouwsector is een grote waar jij als student alle kanten op kan gaan. Er zijn tientallen functies waarvoor je een BBL opleiding voor kan gaan volgen.
De bouwsector in Nederland
De bouwsector is erg gevoelig voor economische wisselingen. Gaat het goed met de Nederlandse economie? Dan groeit de vraag naar nieuwe gebouwen, woningen, wegen, installaties etc. Gaat het minder met de economie? Dan ontstaat er krapte en zullen er minder bouwprojecten van start gaan. Gelukkig gaat het sinds een aantal jaren weer goed met de bouwsector. Er wordt steeds meer gebouwd aan infrastructuur, wegen, huizen, gebouwen etc. En de verwachting is dat hier de komende jaren geen verandering in zal komen.
Waarom werken en leren in de bouw gunstig is
Uit een recent trendonderzoek van de Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), is naar voren gekomen dat de vraag naar technisch personeel blijft groeien. De Nederlandse bouwsector blijft de komende jaren groeien. Momenteel kunnen de meeste bouwbedrijven maar net voldoen aan de steeds groter wordende vraag vanuit de markt. Eén van de redenen is dat er niet voldoende werknemers zijn, met als gevolg: bouwprojecten met langere wachttijden. Dus ben je van plan om jezelf om te scholen of een nieuwe opleiding te starten? Dan is de bouw misschien iets voor jou. Eén ding is zeker, je hebt een zeer grote kans op een baan na je studie.
Branches en functies binnen de bouwsector
Binnen de bouwsector zijn er diverse branches waar bouwvakkers werkzaam zijn. De branches zijn te onderscheiden in:
Burgerlijke en utiliteitsbouw
Binnen de deelbranche utiliteitsbouw vallen onder meer aannemers-, metselaars- en dakdekkersbedrijven. De burgerlijke bouw bestaat voornamelijk uit woningbouw. Top 10 functies in deze branche zijn: schilders, timmerlieden, metselaars, loodgieters, werkvoorbereiders, elektriciens, steigerbouwers, technisch tekenaars en onderhoudsmonteurs.
Grond- water- en wegenbouw
Grondwerkbedrijven, civiele betonbouwers (viaducten en bruggenbouwers), kust- en oeverwerkers, kabel- en buizenleggers, sloopbedrijven, rioolaanleg- en stratenmakers vallen onder meer in deze branche.
Installatiebranche
De branche installatiebedrijven omvat onder meer loodgieters-, fitters-, verwarmingsinstallatie- en elektrotechnische installatiebedrijven. Top 10 functies binnen deze branche zijn: elektriciens/elektromonteurs, loodgieters, installatiemonteurs, tekenaars, werkvoorbereiders, calculators, uitvoerders, projectleiders, BIM-modelleurs en installateurs lucht- en koeltechniek.
Schilder branche
Binnen deze branche zijn er alleen maar schilders te vinden. Zo heb je diverse gespecialiseerde schilders als: constructieschilder, behanger, scheepsschilder, spuiter, onderhoudsschilder en restauratieschilder. Enkele functies binnen deze branche zijn calculator, uitvoerder, werkvoorbereider en project engineer.
Conclusie
Enkele jaren geleden ging het minder met de Nederlandse economie en dus ook met de bouwsector. Echter is het de laatste jaren enorm verbeterd en deze trend zal de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid doorzetten. Dit houdt in dat er ook steeds meer (gespecialiseerde) banen op de markt komen. Voor studenten die willen werken en leren in de bouw is dit zeer positief. Je bent zo goed als zeker verzekerd van een leerplek en na je opleiding van een vaste baan. Bekijk hier onze BBL-opleidingen. Staat je opleiding er niet tussen? Neem dan contact met ons op!