Werken en leren in de bouw. Wat kun je worden?

Ben je geïnteresseerd om te werken en leren in de bouw maar weet je nog niet wat je wil gaan doen? In dit artikel lichten we toe wat de sector bouw in houd en wat je kunt gaan worden. De bouwsector is een grote waar jij als student alle kanten op kan gaan. Er zijn tientallen functies waarvoor je een BBL opleiding voor kan gaan volgen.

De bouwsector in Nederland

De bouwsector is erg gevoelig voor economische wisselingen. Gaat het goed met de Nederlandse economie? Dan groeit de vraag naar nieuwe gebouwen, woningen, wegen, installaties etc. Gaat het minder met de economie? Dan ontstaat er krapte en zullen er minder bouwprojecten van start gaan. Gelukkig gaat het sinds een aantal jaren weer goed met de bouwsector. Er wordt steeds meer gebouwd aan infrastructuur, wegen, huizen, gebouwen etc. En de verwachting is dat hier de komende jaren geen verandering in zal komen.

 

Waarom werken en leren in de bouw gunstig is

Uit een recent trendonderzoek van de Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), is naar voren gekomen dat de vraag naar technisch personeel blijft groeien. De Nederlandse bouwsector blijft de komende jaren groeien. Momenteel kunnen de meeste bouwbedrijven maar net voldoen aan de steeds groter wordende vraag vanuit de markt. Eén van de redenen is dat er niet voldoende werknemers zijn, met als gevolg: bouwprojecten met langere wachttijden. Dus ben je van plan om jezelf om te scholen of een nieuwe opleiding te starten? Dan is de bouw misschien iets voor jou. Eén ding is zeker, je hebt een zeer grote kans op een baan na je studie.

 

Branches en functies binnen de bouwsector

Binnen de bouwsector zijn er diverse branches waar bouwvakkers werkzaam zijn. De branches zijn te onderscheiden in:

 

Burgerlijke en utiliteitsbouw

Binnen de deelbranche utiliteitsbouw vallen onder meer aannemers-, metselaars- en dakdekkersbedrijven. De burgerlijke bouw bestaat voornamelijk uit woningbouw. Top 10 functies in deze branche zijn: schilders, timmerlieden, metselaars, loodgieters, werkvoorbereiders, elektriciens, steigerbouwers, technisch tekenaars en onderhoudsmonteurs.

 

Grond- water- en wegenbouw

Grondwerkbedrijven, civiele betonbouwers (viaducten en bruggenbouwers), kust- en oeverwerkers, kabel- en buizenleggers, sloopbedrijven, rioolaanleg- en stratenmakers vallen onder meer in deze branche.

 

Installatiebranche

De branche installatiebedrijven omvat onder meer loodgieters-, fitters-, verwarmingsinstallatie- en elektrotechnische installatiebedrijven. Top 10 functies binnen deze branche zijn: elektriciens/elektromonteurs, loodgieters, installatiemonteurs, tekenaars, werkvoorbereiders, calculators, uitvoerders, projectleiders, BIM-modelleurs en installateurs lucht- en koeltechniek.

 

Schilder branche

Binnen deze branche zijn er alleen maar schilders te vinden. Zo heb je diverse gespecialiseerde schilders als: constructieschilder, behanger, scheepsschilder, spuiter, onderhoudsschilder en restauratieschilder. Enkele functies binnen deze branche zijn calculator, uitvoerder, werkvoorbereider en project engineer.

 

Conclusie

Enkele jaren geleden ging het minder met de Nederlandse economie en dus ook met de bouwsector. Echter is het de laatste jaren enorm verbeterd en deze trend zal de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid doorzetten. Dit houdt in dat er ook steeds meer (gespecialiseerde) banen op de markt komen. Voor studenten die willen werken en leren in de bouw is dit zeer positief. Je bent zo goed als zeker verzekerd van een leerplek en na je opleiding van een vaste baan. Bekijk hier onze BBL-opleidingen. Staat je opleiding er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.