Wat doet een elektricien? BBL opleiding elektrotechniek.

Vraag jij je af wat een elektricien doet en wil jij binnenkort graag beginnen met de BBL opleiding Elektrotechniek? Dit gaan we je in dit artikel uitleggen. De functies van elektriciens zijn zeer breed en veelzijdig. Dagelijkse werkzaamheden en werklocaties kunnen met de dag verschillen, afhankelijk van het bedrijf waar de elektriciens werkzaam is.. Kort en simpel gezegd ben jij als elektricien dé persoon die problemen met elektra veilig oplost of aansluit.

 

Frist things first

Tegenwoordig zit elektriciteit overal. De laptop waarmee ik dit artikel zit te tikken staat aan de lader, je desktop, laptop of smartphone waarmee jij dit artikel zit te lezen en de verlichtingen/airco. En dit zijn alleen nog maar punten op kantoor. We hebben het nog niet eens gehad over de schoonmaakapparatuur thuis, je koelkast om bier koel te houden, het productieproces in de BMW fabriek, niet werkende stoplichten, seinstoringen van treinen en metro’s, bruggen en viaducten die niet omhoog willen en ga zo maar door.

 

Wat doet een elektricien nu precies?

Wat een elektricien doet verschilt met de dag en toch kunnen we het in 1 zin definiëren, namelijk: een elektricien is een vakman/vrouw die hoofdzakelijk bezig is met het installeren, aanpassen en onderhouden van elektriciteit (infrastructuur). Het enige wat veranderd, is de werklocatie. Diensten van elektriciens zijn: krachtstroom aanleggen, verlichtingen aanleggen, storingen verhelpen, groepenkast plaatsen of aanpassen en elektriciteitsnetwerken aanleggen of uitbreiden. Daarnaast komen er steeds meer gespecialiseerde functies naar voren betreft elektriciens. Een voorbeeld hiervan is installateurs die zonnepanelen kunnen aansluiten en onderhouden. Het ligt er maar net aan waar de interesses van de elektricien liggen.

 

De vier verschillende soorten elektriciens

Breed gekeken kunnen we vier verschillende elektriciens onderscheiden. Allereerst hebben we het type elektriciens die voornamelijk buiten werken en kabels aanleggen die vanuit een elektriciteitscentrale doorgetrokken worden naar gebouwen en woningen. Het tweede type elektricien zorgt voor installatie en onderhoud in deze gebouwen. Denk hierbij aan scholen, ziekenhuizen, fabrieken, museums etc. Het derde type elektriciens worden ook wel residentiële elektriciens genoemd. Zij zorgen ervoor dat in kleine wooneenheden (huizen, appartementen) de installaties en onderhoud omtrent elektro worden uitgevoerd. Tot slot hebben we nog de elektriciens die installaties uitvoeren omtrent telefoonleidingen, computernetwerken enzovoort. Denk bijvoorbeeld aan de KPN-elektricien die bij jouw thuis langs komt om je internetkabels te installeren.

 

Taken van de elektriciens

Elk type elektricien heeft diverse soorten taken die hij dagelijks uitvoert. De residentiële elektricien die installaties thuis uitvoert moet bijvoorbeeld goede kennis hebben van verschillende soorten bedradingen en schakelborden. Daarnaast zijn veiligheidsnormen en wettelijke verplichten een eis! Een industriële elektricien moet naast alle bovenstaande taken ook kennis hebben van de elektrische machines die in desbetreffende fabrieken gebruikt worden. De elektricien die bij jou thuis langs komt voor installaties, moet daarentegen op de hoogte zijn van snelle veranderingen. Zo komen er steeds nieuwe technologieën uit die mensen thuis geïnstalleerd willen hebben.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.