Werken en leren als operator. Wat doet een procesoperator?

“Wat doet een procesoperator?” is een vraag die we vaak krijgen te horen. En “waar werken procesoperators?” En “wat is het verschil tussen operator A, B en C?” In dit artikel gaan we dit uitleggen met simpele voorbeelden! Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Aarzel dan niet om ons een belletje of appje te doen. Wij staan altijd voor je klaar om je te helpen bij het beantwoorden van alle vragen over de competenties van een procesoperator of andere mogelijke vragen.

Wat doet een procesoperator?

Voordat we gaan uitleggen wat een procesoperator (ook wel operator genoemd) precies doet, lichten we eerst de woorden “proces” en “operator” uit. Op het internet wordt het woord “proces” gedefinieerd als: “een gestructureerd geheel van activiteiten dat is ontworpen om een bepaalde doelstelling te realiseren. En het woord procesoperator wordt gedefinieerd als “bedieningsman”. Dus eigenlijk is een procesoperator een man die een gestructureerd geheel van activiteiten bediend. Simpel gezegd, ben jij als operator de mens achter de machine.

Operators zijn vaak werkzaam bij bedrijven die produceren bijvoorbeeld fabrieken. Als operator ben jij verantwoordelijk voor de controle van het productieproces. Je taken zijn onder andere: voortgang van het proces controleren, controles uitvoeren op de machines en het uitvoeren van klein onderhoud indien nodig.

Praktijkvoorbeeld

Dit artikel zit ik te schrijven in de tuin onder het genot van een pilsje. Het maken van dit pilsje is niet zo gedaan. Er is een heel productieproces vanaf het ontvangen van ingrediënten tot aan het in bottelen van het bier. Aangezien Grolsch een wereldwijde speler is, produceren zij dagelijks nogal wat liters . Doe je dit met de hand dan is dat natuurlijk niet haalbaar. Een groot gedeelte van het proces is geautomatiseerd door machines die grote hoeveelheden werk snel verwerken. En toch zijn er mensen nodig die dit in de gaten houden. Dit zijn de procesoperators. Zij kijken naar eventuele storingen, fouten en voeren controles uit.

BBL opleiding Procesoperator A, B en C

Wil je binnenkort starten met de opleiding procesoperator dan heb je drie keuzes op verschillende niveaus. Van belang is om echt goed stil te staan bij deze drie verschillende keuzes. Deze keuzes zijn namelijk van invloed op de competenties van de procesoperator. Om je wat beter op weg te helpen hebben we de belangrijkste voorwaarden en competenties voor deze functies onder elkaar gezet.

Procesoperator A

MBO-niveau 2. Een operator A is voornamelijk bezig met het controleren van productieprocessen. Dit gebeurt in de meeste gevallen in een gesloten ruimte op een beeldscherm. Wanneer er iets verkeerd gaat grijp je in of vraag je hulp aan je leidinggevende. Voor dit leertraject voor procesoperator zal je moeten beschikken over een technische basis in combinatie met een gestructureerde werkwijze. Door secuur te werk te gaan weet je namelijk zeker dat je op de juiste manier de productieprocessen kunt overzien en inrichten. Dit maakt een controle aanzienlijk makkelijk.

Procesoperator B

MBO-niveau 3. Net zoals een operator A, houdt een operator B ook productieprocessen in de gaten. Echter zijn deze net wat complexer en worden er diverse machines en apparatuur gebruikt voor de productie. Gaat er wat mis? Jij bent degene die zelfstandig beslissingen kan nemen en procesoperators A aanstuurt. Wil je deze functie vervullen dan moet je dus bereid zijn om deze verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Dit betekent onder andere dat je probleemoplossend en gestructureerd te werk moet kunnen gaan. Je moet bepaalde verklaringen kunnen vinden voor problemen en je moet klaar staan om in te grijpen.

Procesoperator C

MBO-niveau 4. Een operator C is leidinggevende. Jij stuurt operators A en B aan en controleert of ze goed en volgens voorschriften te werk gaan. Als hoofd van het proces zal je een hoop taken op je moeten nemen. Zo moet je onder andere denken aan de productieplanning en aan het uitvoeren van bepaalde controles. Wil je met een functie C aan de slag dan moet je risico vermijdend en systematisch zijn. Daarnaast moet je een ondernemende geest hebben, je moet namelijk de leiding kunnen geven aan een grotere groep werknemers.

Los van de diverse specifieke competenties als procesoperator is het natuurlijk altijd zo dat je technisch onderlegd moet zijn. Je bent immers bezig met een technisch productieproces, dit kan aardig wat technische kennis vergen. Belangrijk is om een leertraject voor procesoperator te vinden wat aansluit bij wat je zoekt. Door goed na te denken over wat voor persoon je bent en hoe je te werk gaat kom je binnen no time uit bij de functie die bij je past.

Het salaris van een procesoperator

Zoals iedere functie zal het salaris van een procesoperator afhankelijk zijn van het niveau wat je uitoefent. Over het algemeen ligt het salaris tussen de €1800,- en €3800,- bruto per maand. Voer je functie A uit dan krijg je vaak een salaris van tussen de €1800,- en €2200. Als functie B krijg je over het algemeen een salaris van tussen de €2000,- en €2900,- bruto per maand. Functie C levert het meeste op, deze mensen krijgen namelijk een tussen de €2500,- en €3200,- bruto per maand. Kijk echter niet teveel naar het salaris, het is namelijk echt belangrijk dat je een functie kiest die aansluit bij wat je leuk vindt. Je moet immers wel met passie aan het werk kunnen gaan!

Let op: bovenstaande salarissen zijn slechts een indicatie. Deze kunnen hoger of lager zijn. Dit is afhankelijk van je leeftijd, type organisatie met behorende diensten, etc.

Waar werken procesoperators

Je kunt hier beter de vraag stellen waar niet? Procesoperators werken bij fabrieken die grote hoeveelheden producten produceren. Denk hierbij aan een bierbrouwerij, auto onderdelen productie fabriek, broodfabriek, bandenfabriek zoals Vredestein etc. Procesoperators zijn altijd nodig en op dit moment is de vraag zeer hoog. Nagenoeg ieder bedrijf wat te maken krijgt met grootschalige productieprocessen heeft baat bij procesoperators.

Wil jij meer informatie over welke erkende productiebedrijven zoekend zijn naar leerlingen procesoperators? Neem dan contact met ons op en wie weet behaal jij zonder kosten je MBO-diploma. Door je vragen te stellen over bijvoorbeeld het leertraject of salaris van een procesoperator zal je niet meer voor verrassingen komen te staan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.