Procesoperator B

Sector: Technische opleidingen, Opleidingen procestechniek

Niveau: 3

Deze opleiding biedt...

Specialisme
De baas zijn
Anderen helpen
Uitdaging
Onafhankelijkheid
Gezelligheid
Creativiteit
Ondernemerschap

Vrijblijvend een oriëntatie gesprek?

Gratis je diploma behalen

Betaald krijgen tijdens je BBL opleiding

Erkende leerbedrijven in heel Nederland

Geen kosten voor boeken, kleding etc.

Stel een vraag!

Onduidelijkheden of heb je vragen over de opleiding? Stel ze aan ons, wij helpen je graag! #durftevragen

Is dit wat voor jou...?

Als Procesoperator B houd je je bezig met het bedienen en installeren van machines. Door jou kan een (machinaal) proces doorlopen, waardoor er een product of een halffabricaat ontstaat. In de praktijk komt het erop neer dat je storingen oplost en de producten controleert die je produceert. Dit kan zijn in veel verschillende sectoren; van de chemische branche tot de voedingsindustrie, van textielindustrie tot kunststoffenindustrie en van de metaalindustrie tot de papierindustrie. Storingen en het installeren van de machines kunnen soms worden opgelost/ worden gedaan vanuit de regelkamer. Soms moet je ook sleutelen aan de machine zelf/ handmatig de machine instellen (vaak via een beeldscherm). Het is belangrijk dat de kwaliteit van het product en veiligheid hoog in het vaandel staan. Vaak werken procesoperators in ploegendiensten. Dit kan variëren van 3 tot 5 ploegen (dus je werkt afwisselend gedurende de dag en nacht).

Hoe ziet de opleiding Procesoperator B eruit?

Deze opleiding is een BBL-traject. Het BBL-traject houdt in dat je zowel naar school gaat voor theorielessen, en bij een leerwerkbedrijf deze theorie in praktijk kan brengen. Deze opleiding duurt 2 jaar, waarin je begeleid wordt door de docent op school, en je mentor/leermeester op je leerwerkbedrijf. Je krijgt lessen zoals techniek, rekenen, Nederlands en Engels, naast de vakken die beroepsgebonden zijn, zoals scheikunde. Het is mogelijk om 4 dagen te werken, en 1 dag in op school door te brengen, of je kunt 5 dag werken en 2 avonden naar school. Deze keuze hangt af van de school waar je deze opleiding gaat volgen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding tot procesoperator B zul je leren wat hoe je machines moet bedienen, instellen, voorbereiden en in de gaten moet houden. Je leert hoe de producten op kwaliteit beoordeeld moeten worden en je zult veel leren over het (behoud van) het milieu in verband met de machines. Verder leer je hoe je storingen moet opsporen, herkennen en moet oplossen. Je leert over welke stoffen gevaarlijk zijn, hoe je onderhoud aan de machines uitvoert en hoe je eventueel collega’s kunt begeleiden en hoe je samen kunt werken. Je kunt ook zelfstandige keuzes maken en leert instructies te geven aan de minder ervaren collega’s.

Misschien iets voor een bekende?

Ken jij iemand waarbij deze opleiding past? Deel dit met hun!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Toelating & kennismaking

Voor deze studie heb je je vmbo- diploma nodig van je middelbare school of een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4. Mocht je deze niet hebben, dan start je in een Entree-opleiding. Je hebt sowieso de vakken Wiskunde of NASK1 nodig voor deze opleiding.

Verder studeren

Als Procesoperator B kun je eigenlijk overal aan de slag waar ze met machines producten maken. Dit kan variëren van het maken van medicatie, (dieren)voedsel, auto’s, bierflesjes, plastic materialen tot onderdelen voor in de bouw, scheepvaart, landbouw, energiecentrales etc. Na deze opleiding kun doorstromen naar de opleiding Procesoperator C op MBO-niveau 4 of allround Procesoperator.

Misschien is dit ook iets voor jou?

Monteur middenspanningsdistributie

Monteur middenspanningsdistributie

Niveau:
2

Plan een oriëntatie gesprek in voor de opleiding: Procesoperator B

Wij komen graag in contact met jou om te achterhalen wat het beste bij jou past. Volledig vrijblijvend! Vul onderstaand het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op. 

Stel een vraag over de opleiding: Procesoperator B

Vragen over de opleiding? Stel ze aan ons! Onze toppers kunnen je veel gerichter helpen bij specifieke vragen

Ontvang de Procesoperator B brochure per mail

Extra informatie over de opleiding. Kerntaken, werkprocessen, werkzaamheden en meer. Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je de brochure toe per mail.

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.