Wat is CNC frezen en hoe kun je dit leren?

In een vorig artikel hebben we al kort toegelicht wat een verspaner doet en wat CNC-frezen is. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp “wat is CNC frezen” en de rol van verspaners. Een interessante functie voor studenten aangezien de vraag ernaar momenteel ontzettend hoog ligt. Sla er je slag mee!

 

Wat is CNC frezen

De afkorting CNC staat voor Computer Numerical Control. Het is een benaming voor computer gestuurde machines. Deze machines worden gebruikt om verschillende materialen te bewerken naar verschillende eindproducten. Dus ruwe grondstoffen gaan erin, en er komen eindproducten uit. Deze machines vind je in grote productiebedrijven die actief zijn in de sectoren metaal, glas, kunststof en hout. De reden dat grote bedrijven gebruik maken van deze machines is simpel. Ze programmeren één keer het product en de machine kan deze oneindig produceren. Zo kunnen ze met weinig mankracht veel producten maken.

 

Computer Numerical Control (CNC) en CAD-CAM

Dus CNC zijn simpelweg computer gestuurde machines. Maar ook op deze computers moet wat gebeuren. En dat is het programmeren gedeelte. Dit kan op twee manieren gebeuren, namelijk: om de CNC-machine zelf of op een computer. Gebruik je de computer dan maak je gebruik van CAD-software. Met behulp van deze software is het mogelijk om ontwerpen gelijk door te sturen naar de CNC-machine waar vervolgens het ontwerp  geproduceerd word. Dit heet ook wel Computer Aided Manufacturing (CAM) genoemd. In de praktijk spreken we daarom over een CAD-CAM productie met behulp van een CNC machine.

 

CNC machines en verspaners

Een andere naam voor het bewerken van diverse soorten materialen, is verspaning. Het is een moeilijke manier van materialenbewerking die bedrijven tegenwoordig veelvuldig toegepassen. Eén van de verspaning technieken die algemeen bekend is, is frezen. Tijdens het frezen wordt er materiaal verwijderd met een frees om het eindproduct vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan alle gaten van je toetsenbord om de toetsen erin te laten passen.

 

Door de komst van de CNC-machines is het productiewerk voor veel grote productiebedrijven geautomatiseerd. Hierdoor kan er sneller grote hoeveelheden producten geproduceerd worden. Daarnaast is de kans op fouten in de productie verkleind. Een nadeel van de komst van deze machines, is de kennis. Voordat de productie kan beginnen zijn er verspaners nodig met de juiste kennis. De leren de benodigde kennis om de machines te besturen.

 

CNC verspaner worden

Lijkt het je interessant om CNC-machines te programmeren en om verschillende producten te ontwerpen/ realiseren? Dan is de BBL-opleiding verspaner iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je alles over draaien, frezen, materialen, berekeningen en technieken. Je wordt volledig opgeleid tot verspaner. Enkele functies waar je dan voor kunt gaan solliciteren zijn CNC-verspaner, CNC-frezer en CNC-draaier. Meer weten over wat een verspaner doet? Lees hier meer over het functieprofiel verspaner.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.