Airco- en Warmtepompmonteur

Sector: Technische opleidingen, Opleidingen installatietechniek

Niveau: 2

Deze opleiding biedt...

Specialisme
De baas zijn
Anderen helpen
Uitdaging
Onafhankelijkheid
Gezelligheid
Creativiteit
Ondernemerschap

Vrijblijvend een oriëntatie gesprek?

Gratis je diploma behalen

Betaald krijgen tijdens je BBL opleiding

Erkende leerbedrijven in heel Nederland

Geen kosten voor boeken, kleding etc.

Stel een vraag!

Onduidelijkheden of heb je vragen over de opleiding? Stel ze aan ons, wij helpen je graag! #durftevragen

Is dit wat voor jou...?

Als Airco- en Warmtepompmonteur houd jij je bezig met het aanleggen, onderhouden, repareren en schoonmaken van leidingen en kabels. Jij bent de specialist op systemen die de koeling en warmte regelen. Je kijkt of er storingen zijn en lost deze zo nodig op. Jij zorgt ervoor dat temperaturen in een ruimte goed zijn afgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de airco op je werk en op scholen, maar ook een koelkast in een restaurant. Een warmtepomp is eigenlijk een cv-ketel, alleen dan elektrisch. De warmte haalt de pomp uit de grond, (ventilatie- of buiten) lucht, of uit (grond)water, en laat hiermee de verwarming of warm water op een lage temperatuur verwarmen. Zo kan bijvoorbeeld een huis op een milieuvriendelijke manier verwarmd worden/blijven. Je bent nauwkeurig, precies, klantgericht en hebt een groot verantwoordingsgevoel. Soms werk je samen met collega’s, maar je kan ook initiatief nemen als je zelfstandig aan t werk moet. Je vindt het leuk om met je handen te werken, en hebt oog voor het milieu en energie.

Hoe ziet de opleiding Airco- en Warmtepompmonteur eruit?

Deze opleiding is een BBL-traject. Het BBL-traject houdt in dat je zowel naar school gaat voor theorielessen, en bij een leerwerkbedrijf deze theorie in praktijk kan brengen. Deze opleiding duurt 2 jaar, waarin je begeleid wordt door de docent op school, en je mentor/leermeester op je leerwerkbedrijf. Naast de vakken die beroeps gebonden zijn, zoals elektro, techniek en kennis over materialen en technieken, krijg je ook vakken als rekenen, taal, ICT, tekenen, hoe je de tekeningen moet. Het is mogelijk om 4 dagen te werken, en 1 dag in op school door te brengen, of je kunt 5 dag werken en 2 avonden naar school. Deze keuze hangt af van de school waar je deze opleiding gaat volgen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding tot Airco- en warmtepompmonteur ga je leren hoe machines moet voorbereiden en moet instellen. Je leert meer over airco’s en warmtepompen zelf, en hoe je de werkzaamheden kunt voorbereiden op deze te installeren. Je leert hope je deelproducten moet aanleggen, componenten uit elkaar moet halen, en hoe je de kabels en leidingen moet aanleggen voor warmtepomp, ventilatie- en aircosystemen. Ook het onderhouden en schoonmaken van de gereedschappen en machines ga je tijdens je opleiding leren.

Misschien iets voor een bekende?

Ken jij iemand waarbij deze opleiding past? Deel dit met hun!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Toelating & kennismaking

Voor deze studie heb je je vmbo- diploma nodig van je middelbare school of een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4. Mocht je deze niet hebben, dan start je in een Entree-opleiding.

Verder studeren

Als airco- en warmtepompmonteur heb je dus een verantwoordelijke baan. Deze baan kun je uitoefenen bij installatiebedrijven, waar ze zich hebben gespecialiseerd in de airco- en warmtepompindustrie. Na deze opleiding is het ook mogelijk om door te stromen naar een soortgelijke opleiding op niveau 3, zoals eerste monteur Koude- en Klimaatsystemen.

Misschien is dit ook iets voor jou?

Monteur middenspanningsdistributie

Monteur middenspanningsdistributie

Niveau:
2

Plan een oriëntatie gesprek in voor de opleiding: Airco- en Warmtepompmonteur

Wij komen graag in contact met jou om te achterhalen wat het beste bij jou past. Volledig vrijblijvend! Vul onderstaand het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op. 

Stel een vraag over de opleiding: Airco- en Warmtepompmonteur

Vragen over de opleiding? Stel ze aan ons! Onze toppers kunnen je veel gerichter helpen bij specifieke vragen

Ontvang de Airco- en Warmtepompmonteur brochure per mail

Extra informatie over de opleiding. Kerntaken, werkprocessen, werkzaamheden en meer. Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je de brochure toe per mail.

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.